V Majáku se již rok věnují dětem a mládeži z Luk nad Jihlavou a okolí

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Maják Luka nad Jihlavou se svým pracovním týmem zažilo první rok svého fungování. Svou činnost započalo v lednu 2016. >>>

NZDM MajakPracovníci se v tomto nízkoprahovém klubu věnují osobním příběhům jednotlivých dětí a mladých. Mimo to se však také starají o vytváření a realizaci zajímavých volnočasových aktivit.

„Snažíme se službu co nejvíce přiblížit stávajícím i potencionálním klientům. Pracujeme na svém rozvoji i na vývoji samotné služby. A to i proto, že je to služba nová a sbírá zkušenosti,“ řekla hgqBVZ4UHGBF5dd6jWmKD, koordinátorka služby.

Z tohoto důvodu byla na konci minulého roku svolána pracovní skupina. Té se zúčastnili pracovníci Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Maják, zástupci městyse Luka nad Jihlavou a zástupci místní základní školy. Účastníci pracovní skupiny se shodli na tom, že by bylo velmi přínosné změnit resp. snížit věkovou hranici cílové skupiny a také se zamyslet nad změnou otevírací doby.

Maják v Lukách nad Jihlavou je nyní určen pro děti a mládež ve věku od 8 let a je otevřen v pondělí, čtvrtek a pátek od 13:00 do 18:00 hodin a v úterý a ve středu od 11:30 do 16:30 hodin.

Služba zažila své první zimní období. „První polovinu prosince jsme věnovali přípravám na vanocni stromek (1)Vánoce, které si naši klienti přáli v Majáku mít. Spolu s uživateli jsme vyrobili originální Vánoční stromek z vatových tampónků. Vánoce jsme oslavili 23. prosince a darovali jsme našim uživatelům kvarteto. Náš tým ho vyrobil z fotografií, které jsme pořídili během akcí,“ popsala Adéla Semrádová, pracovnice v sociálních službách z Majáku. „Musíme říct, že kvarteto má veliký úspěch a funguje i jako naše malé fotoalbum,“ dodala Semrádová.

„Snížení věku cílové skupiny bylo velkou změnou - nyní k nám mohou chodit děti již od 8 let věku. Máme za to, že to byl dobrý krok, protože nám počet našich uživatelů rychle stoupá. Zájemcům a uživatelům jsme dávali také dotazníky na zhodnocení služby. Byli jsme velice překvapeni, že nikdo z dětí a mládeže by tu nic nezměnil a že se jim to líbí, jak to je. Opravdu nás těší, že se k nám vrací rádi,“ řekla závěrem Adéla Semrádová.

hgqBVZ4UHGBF5dd6jWmKD, Adéla Semrádová, pracovníci z NZDM Maják