25. výročí DCHB

Nízkoprahový klub Vrakbar Jihlava

Poslání zařízení

pomáhá mladým lidem orientovat se v jejich přirozeném prostředí a poskytuje bezpečný prostor k řešení jejich obtíží a seberealizaci. Vytváří podmínky k tomu, aby mladí lidé byli schopni a ochotni podílet se na řešení svých nesnází, životních situací a lépe se s nimi vyrovnávali.

Název zařízení

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Vrakbar Jihlava

Adresa

Sídliště U Pivovaru, Jihlava, 586 01 Jihlava 1   ukaž na mapě
mobil: + 420 734 435 283
email: vrakbar@jihlava.charita.cz

Zástupce vedoucí

Bc. Aneta Kučerová, DiS.

mobil: +420 739 381 037

email: WgrDRWamY.Ey.Z4WHcvr2Zl7T-uk87j7T-M

Vedoucí zařízení

Mgr. Šárka Štočková

mobil: +420 734 435 283

email: sarka.stockova@jihlava.charita.cz

Terénní pracovník

mobil: +420 739 381 037 (stačí prozvonit, zavoláme zpět)

pondělí 13:00 - 16:30 hod

Web

nzdm.vrakbar.cz/

Cílová skupina klientů:

Cílovou skupinou jsou mladí lidé ve věku 14 – 26 let pohybující se ve městě Jihlava. Pro detašované pracoviště NZDM Vrakbar v Kostelci jsou cílovou skupinou děti a mládež ve věku 6 - 26 let. Uživatelé služby či zájemci o službu se mohou vyhýbat standartním formám institucionalizované pomoci a péče, zažívat nepříznivé sociální situace, upřednostňovat pasivní trávení volného času mimo domov a nemohou nebo se nechtějí zapojit do standardních volnočasových aktivit. Služba je poskytována bez ohledu na rasu, původ, náboženské vyznání, barvu pleti, sexuální orientaci, společenské postavení atd.

Cílová skupina se nejčastěji může potkávat s následujícím typem životních situací:

• nepříznivá sociální situace (děti dlouhodobě nezaměstnaných rodičů, rodiny ohrožené lichvou, vystěhováním z bytu, děti z apod.)
  • problémy ve škole (prospěchové problémy, zameškané hodiny, záškoláctví, agresivní chování apod.)
  • problémy s vrstevníky (hádky, šikana, strach z přijetí vrstevnickou skupinou apod.)
  • nepříznivá rodinná situace (nepříznivá socioekonomická situace rodiny, chybějící rodič, nefunkční rodiny apod.)

Věková kategorie klientů:

• starší děti (11 - 15 let)
  • dorost (16 - 18 let)
  • mladí dospělí (19 - 26 let)

Doba poskytování

Ambulantní forma Jihlava:

PO - ČT: 13:00 – 18:00

PÁ: 13:00 – 16:00

Ambulantní forma Kostelec:

ÚT a ČT – 13:30 – 17:30 hod. (13:30 – 16:30 hod. 6 – 13 let; 16:30 – 17:30 hod. 14 – 26 let)

Terénní forma Jihlava: PO – 13:00 – 16:30 hod.

Dne 11. 12. 2017 ZAVŘENO - jedeme na supervizi

Cílem zařízení

je poskytnout služby uživatelům prostřednictvím kontaktní práce, sociální pomoci a psychosociální podporou v kombinaci s volnočasovými aktivitami v bezpečném prostoru, který má jasně stanovená pravidla.

Dílčí cíle

• Vytvářet prostředí, ve kterém se uživatelé služby pracovníkům svěřují se svými obtížemi a společně hledají řešení.
  • Podporovat uživatele služby k aktivnímu a samostatnému řešení jejich nesnází.
  • Snižovat zdravotní a sociální rizika vyplývající z konfliktních, společenských situací, způsobu života či rizikového chování, popřípadě těmto rizikům předcházet
  • Podporovat uživatele služby při zvyšování sociálních schopností a dovedností.
  • Poskytnout uživatelům služby prostor pro realizaci vlastních aktivit (koncerty, diskotéky, prezentace vlastní tvorby apod.) a trávení volného času.
  • Pomáhat uživatelům služby při lepší orientaci v jejich přirozeném prostředí.
  • Vést uživatele služby k dokončení či prohloubení jejich vzdělání (konkrétní pomoc při vypracovávání domácích úkolů, doučování, pomoc při výběru školy, rozhovory na téma studium).

Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (NDZM)

realizují službu tak, aby byla umožněna maximální přístupnost, tedy ve snaze odstranit časové, prostorové, psychologické a finanční bariéry, které by bránily cílové skupině vstupu do prostoru zařízení či využití nabídky poskytovaných služeb:

• NZDM podporuje vlastní aktivitu uživatelů při tvorbě obsahu i formy služby
  • zařízení vytváří prostředí, které je svým charakterem a umístěním blízké přirozenému prostředí cílové skupiny
  • pro omezení přístupu uživatele ke službě není důvodem pasivita či názorová odlišnost.
  • uživatel má možnost zůstat v anonymitě. Jakákoliv dokumentace obsahující osobní údaje uživatele musí být vedena s jeho souhlasem a s právem do ní nahlížet. Zařízení získává jen ty údaje uživatelů, které jsou stanoveny jako nezbytné pro poskytování odborných a kvalitních služeb
  • pro užívání služby není podmínkou členství ani jiná forma registrace ani pravidelná docházka do zařízení. Uživatelé mohou přicházet a odcházet v rámci otevírací doby zařízení podle svého uvážení. Uživatel není povinen zapojit se do připravených činností
  • služby sociálního charakteru jsou poskytovány bezplatně
  • finanční spoluúčast uživatel je možná při navazujících aktivitách (např. koncerty, víkendové pobyty)