Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Vrakbar Jihlava

Poslání zařízení

NZDM Vrakbar Jihlava pomáhá mladým lidem orientovat se v jejich přirozeném prostředí a poskytuje bezpečný prostor k řešení jejich obtíží a seberealizaci. Vytváří podmínky k tomu, aby mladí lidé byli schopni a ochotni podílet se na řešení svých nesnází, životních situací a lépe se s nimi vyrovnávali.

Název zařízení

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Vrakbar Jihlava

Adresa

Sídliště U Pivovaru, Jihlava, 586 01 Jihlava 1   ukaž na mapě
mobil: + 420 734 435 283
email: vrakbar@jihlava.charita.cz

Zástupce vedoucí

Bc. Aneta Kučerová, DiS.

mobil: +420 739 381 037

email: WgrDRWamY.Ey.Z4WHcvr2Zl7T-uk87j7T-M

Vedoucí zařízení

Mgr. Šárka Štočková

mobil: +420 734 435 283

email: sarka.stockova@jihlava.charita.cz

Terénní pracovník

mobil: +420 739 381 037 (stačí prozvonit, zavoláme zpět)

pondělí 13:00 - 16:30 hod

Web

nzdm.vrakbar.cz/

Cílová skupina klientů:

Cílovou skupinou jsou mladí lidé ve věku 14 – 26 let pohybující se ve městě Jihlava (pro detašované pracoviště NZDM Vrakbar v Kostelci jsou cílovou skupinou děti a mládež ve věku 6 - 26 let), kteří zažívají nepříznivé situace a to zejména v těchto oblastech:

• Rodina (nepříznivá finanční situace rodiny, chybějící rodič, nefunkční rodiny, útěky z domova atd.).
  • Škola (prospěchové problémy, zameškané hodiny, záškoláctví atd.).
  • Vrstevníci (hádky, šikana, strach z nepřijetí vrstevnickou skupinou, rizikové sexuální chování, agresivní chování atd.).
  • Volný čas (nedostatek informací o možnostech trávení volného času, finančních prostředků na volnočasové aktivity, omezená nabídka aktivit v lokalitě atd.).
  • Návykové látky/ chování (experimentování s návykovými a psychotropními látkami, drobná kriminální činnost – gamblerství, graffiti, krádeže, nezvládnutá agresivita atd.).
  • Práce/finance (nezaměstnanost, špatné hospodaření s financemi, atd.).
  • Sociální zdatnost (podpora v oblastech: úřady, PMS, soudy, lékaři atd.).

Služba je poskytována bez ohledu na rasu, původ, náboženské vyznání, barvu pleti, sexuální orientaci, společenské postavení atd.

Věková kategorie klientů:

• starší děti (11 - 15 let)
  • dorost (16 - 18 let)
  • mladí dospělí (19 - 26 let)

Doba poskytování

Ambulantní forma Jihlava:

PO - ČT: 13:00 – 18:00

PÁ: 13:00 – 16:00

Ambulantní forma Kostelec:

ÚT a ČT – 13:30 – 17:30 hod. (13:30 – 16:30 hod. 6 – 13 let; 16:30 – 17:30 hod. 14 – 26 let)

Terénní forma Jihlava: PO – 13:00 – 16:30 hod.

Dne 19. 6. 2018 ZAVŘENO. Máme supervizi! Děkujeme za pochopení.

Cílem zařízení

je poskytnout služby uživatelům prostřednictvím kontaktní práce, sociální pomoci a psychosociální podporou v kombinaci s volnočasovými aktivitami v bezpečném prostoru, který má jasně stanovená pravidla.

Dílčí cíle

• Vytvářet prostředí, ve kterém se uživatelé služby pracovníkům svěřují se svými obtížemi a společně hledají řešení.
  • Podporovat uživatele služby k aktivnímu a samostatnému řešení jejich nesnází.
  • Snižovat zdravotní a sociální rizika vyplývající z konfliktních, společenských situací, způsobu života či rizikového chování, popřípadě těmto rizikům předcházet
  • Podporovat uživatele služby při zvyšování sociálních schopností a dovedností.
  • Poskytnout uživatelům služby prostor pro realizaci vlastních aktivit (koncerty, diskotéky, prezentace vlastní tvorby apod.) a trávení volného času.
  • Pomáhat uživatelům služby při lepší orientaci v jejich přirozeném prostředí.
  • Vést uživatele služby k dokončení či prohloubení jejich vzdělání (konkrétní pomoc při vypracovávání domácích úkolů, doučování, pomoc při výběru školy, rozhovory na téma studium).

Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (NDZM)

realizují službu tak, aby byla umožněna maximální přístupnost, tedy ve snaze odstranit časové, prostorové, psychologické a finanční bariéry, které by bránily cílové skupině vstupu do prostoru zařízení či využití nabídky poskytovaných služeb:

• NZDM podporuje vlastní aktivitu uživatelů při tvorbě obsahu i formy služby
  • zařízení vytváří prostředí, které je svým charakterem a umístěním blízké přirozenému prostředí cílové skupiny
  • pro omezení přístupu uživatele ke službě není důvodem pasivita či názorová odlišnost.
  • uživatel má možnost zůstat v anonymitě. Jakákoliv dokumentace obsahující osobní údaje uživatele musí být vedena s jeho souhlasem a s právem do ní nahlížet. Zařízení získává jen ty údaje uživatelů, které jsou stanoveny jako nezbytné pro poskytování odborných a kvalitních služeb
  • pro užívání služby není podmínkou členství ani jiná forma registrace ani pravidelná docházka do zařízení. Uživatelé mohou přicházet a odcházet v rámci otevírací doby zařízení podle svého uvážení. Uživatel není povinen zapojit se do připravených činností
  • služby sociálního charakteru jsou poskytovány bezplatně
  • finanční spoluúčast uživatel je možná při navazujících aktivitách (např. koncerty, víkendové pobyty)