25. výročí DCHB

ADAPTA Jihlava - odlehčovací služba

Podpořte Adaptu

motto: "Spolu je nám všude dobře."

Posláním

Odlehčovací služby Adapta Jihlava je poskytování podpory těm, kteří se starají a pečují o osoby se sníženou soběstačností z důvodu chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí, současně předcházet jejich sociální izolaci a nabízet jim bezpečné a podnětné prostředí.

Podpořil Kraj Vysočina

Články o Adaptě

Akce Adapty

Název zařízení

Adapta Jihlava – odlehčovací služba

Vedoucí zařízení

Bc. Jana Nagyová

Mahenova 4686/16,
Jihlava, 586 01 Jihlava 1        ukaž na mapě

e-mail: 58AkO.5~fhIkQOQb4ayk.Z2938Es-Z29g

Cílem služby je

• zajistit pečujícím fyzickým osobám, či rodinám podporu, umožnit nezbytný odpočinek a prostor pro vyřízení osobních záležitostí
  • umožnit uživatelům služby po dobu nepřítomnosti pečující osoby zvládat pobyt buď v přirozeném domácím prostředí, nebo mimo domov tak, aby nedošlo ke zhoršení poskytované péče. Naopak aktivně se podílet na zvyšování kvality života uživatele.
  • poskytovat služby dle individuálních potřeb uživatelů / individuální plán uživatele a plán péče/
  • zajišťovat uživatelům služby po dobu nepřítomnosti pečující osoby potřebnou míru ochrany, podpory, pomoci a péče.
  • podporujeme zachování a rozvoj stávající soběstačnosti uživatele.
  • naší podporou a péčí pomáháme pečujícím osobám, rodinám a handicapovaným osobám k psychické pohodě, spokojenosti a také k utužování pozitivních rodinných vazeb.

Cílová skupina klientů

Do naší cílové skupiny spadají osoby s chronickým onemocněním, mentálním, tělesným a kombinovaným postižením ve věku 7 – 80 let.

Kapacita

• Okamžitá kapacita ambulantní formy poskytování sociální služby 5 uživatelů.
  • Okamžitá kapacita sociální služby pro skupinovou práci je max. 10 uživatelů.
  • Okamžitá kapacita terénní formy poskytování sociální služby 1 uživatel.

Kde působíme?

Kraj Vysočina – Jihlava a okolí

Formy poskytování sociálních služeb

• Terénní

Je poskytována v domácím prostředí uživatele (popř. v terénu, který je blíže určen v jeho individuálním plánu) v pracovních dnech a v čase, který vyhovuje jak uživateli, tak i zařízení. Činnosti vychází z individuálních potřeb uživatele.

• Ambulantní

Poskytujeme v prostorách zařízení (dle provozní doby).  Uživatelé docházejí do zařízení samostatně, nebo jsou doprovázeni rodinnými příslušníky či osobním asistentem. V rámci ambulantní služby je uživatelům poskytována podpora dle jejich individuálních potřeb a cílů.

Co odlehčovací služba nabízí?

Základní činnosti dle vyhlášky č.505/2006Sb., zákona č.108/2006Sb., o sociálních službách

• Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
  • Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
  • Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy
  • Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti
  • Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  • Sociálně terapeutické činnosti
  • Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

Zásady poskytování sociální služby

• Rovnost

Uživatel a pracovník, na základě Listiny práv a svobod, jsou si rovni. Služby jsou poskytovány bez rozdílu pohlaví, rasy, náboženství, státní či politické příslušnosti, sexuální orientaci nebo dle toho, jakým způsobem se podílí na životě společnosti. Individuální přístup k uživatelům Služba je poskytována na základě individuálního přístupu a vychází z potřeb uživatelů služby. Je podporována jejich vlastní vůle, představy i životní cíle. Vede uživatele k co nejvyšší samostatnosti, nezávislosti a socializaci uživatele služby a zároveň umožňuje pečující osobě tak důležitý nezbytný odpočinek.

• Individuální přístup k uživatelům

• Důvěrnost sdělení

Každý pracovník je vázán mlčenlivostí a chrání osobní údaje uživatelů služby. Výjimkou je zákonná oznamovací povinnost.

• Aktivní a respektující nabízení pomoci

Uživatel má právo na vlastní názor, postoj a představy a na jejich svobodné vyjádření. Také má právo ptát se na postoje, názory a představy pracovníků, není však povinen je přijmout. Je zachována jeho svobodná vůle.

• Profesionalita

Pracovníci přistupují k uživatelům s vstřícností k jejich individuálním potřebám. Vzniklé situace řeší profesionálně a s ochotou pomoci.

• Dostupnost služby

Pracovníci dbají na to, aby poskytovaná služba byla dostupná, co nejširšímu spektru zájemců o tuto sociální službu.

Provozní doba ambulantní formy poskytování

pátek:

Provozní doba terénní formy poskytování

pátek:

Úhrada za službu

Je účtována dle platného CENÍKU.

Informace o službě

Informace podá vedoucí služby – sociální pracovník v níže uvedených úředních hodinách na adrese sociální služby (Mahenova 4686/16, Jihlava, 586 01 Jihlava 1)

Úřední hodiny

8:00 – 11:00                      14:30 – 16:00

8:00 - 12:00                       14:00 – 16:00

čtvrtek:

nebo na níže uvedených kontaktech.

mobil: 733 755 995, 777 957 082 e-mail: jana.nagyova@jihlava.charita.cz

Náš tým

Bc. Jana Nagyová – vedoucí zařízení, speciální pedagog

Lenka Pojezná, Jana Nagyová ml., Bc. Radka Bláhová – pracovníci v sociálních službách