25. výročí DCHB

Provozní doba služby

Po - Pá 6.30 - 15.00, s přestávkou 12.30-13.00

Charitní pečovatelská služba v Kostelci

poskytuje pečovatelské služby od 1. 1. 2005. Osvědčila se jako jedna z kvalitních možností péče o seniory a lidi se zdravotním znevýhodněním, kteří se nacházejí v situaci, kdy jim ubývá sil potřebných pro zajištění péče o vlastní osobu, o chod své domácnosti a kteří by však zároveň rádi zůstali ve svém domácím prostředí. Služba je poskytována v Domě s pečovatelskou službou v Kostelci 101, kde mohou uživatelé využít střediska osobní hygieny a formou terénní péče v domácnostech uživatelů v obcích Kostelec, Dolní Cerekev, Rohozná, Dušejov, Nový Hojkov, Cejle, Dvorce, Jiřín, Spělov, Hubenov, Nový Hubenov, Boršov a Mirošov.

Obec Kostelec

se nachází ve vzdálenosti 10 km od Jihlavy směrem na Telč. Zázemí pro poskytování pečovatelských služeb a bytové jednotky pro uživatele najdete v přízemí nově zrekonstruované budovy, která původně sloužila jako sklad civilní obrany.

Provozní místnosti CHPS se nacházejí v pronajmutých prostorách obce Kostelec u Jihlavy č.p.101, v objektu se nachází 7 bytových jednotek 1+0, všechny mají samostatné sociální zařízení, vybavené jsou kuchyňskou linkou, sporákem, digestoří a vestavěnou skříní.

Jedna bytová jednotka je určená do užívání imobilního občana.

Jak o službu požádat

O zavedení pečovatelské služby může osoba požádat ústně i písemně, nebo s pomocí rodinného příslušníka, sociální pracovnice, obecního úřadu, lékaře, souseda atd. K poskytování pečovatelské služby je nezbytný souhlas uživatele. S dalším postupem při zavedení péče bude zájemce seznámen vedoucí služby nebo pověřeným pracovníkem.

Zájemce o službu může vedoucí CHPS kontaktovat telefonicky, osobně nebo e-mailem. S ohledem na zdravotní stav zájemce dohodneme místo a termín osobní schůzky. Zájemce je seznámen s nabídkou služeb a s jejími pravidly, s cenami služby, s právy a povinnostmi souvisejícími s poskytováním služby.

Služby jsou poskytovány na základě písemné SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ CHARITNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY.

Žadatel, který má zájem o bydlení v domě s pečovatelskou službou, jedná se zástupci obce.

POSLÁNÍ

Posláním Charitní pečovatelské služby Kostelec je poskytovat pomoc a podporu seniorům a lidem se zdravotním znevýhodněním. Podporovat důstojný život těchto lidí z Kostelce a jeho okolí v jejich domovech, zajištěním odborné a bezpečné pečovatelské služby poskytované ve vymezeném čase, s ohledem na jejich soběstačnost a možnosti služby.

Cíle služby

Cílem Charitní pečovatelské služby je poskytovat uživatelům služby, které jim umožní co nejdéle setrvat ve vlastním přirozeném prostředí. Podporovat uživatele v udržení soběstačnosti a samostatnosti a to formou pomoci v oblastech:

• péče o vlastní osobu
  • osobní hygieny
  • zajištění stravy
  • zajištění chodu domácnosti
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  • sociální poradenství

Cílová skupina

Služba je určena seniorům a lidem se zdravotním znevýhodněním, kteří jsou alespoň částečně soběstační z Kostelce a jeho spádové oblasti, nacházejí se v nepříznivé sociální situaci, pro svůj vysoký věk, osamělost, ztrátu soběstačnosti, chronickou chorobu, zdravotní postižení a potřebují pomoc při zabezpečení svých životních potřeb. Spádovou oblastí Kostelce se rozumí okolí cca 15 km.

Zásady poskytování sociální služby

• Dodržení práv uživatelů - pracovníci jednají v souladu s ustanovením Listiny základních práv a svobod.

• Respektování rozhodnutí uživatelů - uživatelé služeb žijí svým způsobem života, sami si rozhodují, které služby jsou pro ně důležité, nebo do jaké míry službu využijí.

• Individuální přístup - ke každému uživateli je přistupováno individuálně, snahou je udržovat soběstačnost a podporovat samostatnost uživatelů služeb.

• Podpora nezávislosti uživatele na službě - služba se pružně přizpůsobuje potřebám uživatele, službu lze rozšířit, zúžit či ukončit dle stavu a potřeb uživatele.

• Rozvoj schopností a dovedností - uživatelé se mohou zapojit do místní komunity a vyhledávat aktivity podle svých zájmů a schopností a mají také možnost se zapojit do společenského života obce a využívat veřejné služby v obci.

• Profesionalita - pracovníci se plánovaně a celoživotně vzdělávají a ví, jak pracovat s uživateli sociální služby.

Nabídka služeb

• Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu

- podávání jídla a pití

- oblékání a svlékání včetně speciálních pomůcek