25. výročí DCHB

TP SOVY na Urban Game: Jihlavák může mluvit romsky a narodit se ve Vietnamu

Akce Urban Game, městské zážitkové hry s podtitulem Možnosti jihlavské totožnosti, jsme se s několika uživateli zapojenými do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě zúčastnili jako soutěžící.

Rozhovor s vrchní sestrou CHOS

Zapůjčení rehabilitačních pomůcek je dostupné všem. V úterní poradně ČRo Vysočina o tom mluvila Alena Hawerlandová z jihlavské charity. Poslechněte si celý rozhovor.

Charita se přidává k výzvě Giving Tuesday

Srdce na talíři - kuchař Dalibor Navrátil s charitním týmem. Foto: Per Kulhánek

Na úterý 28. listopadu připadá letos celosvětový „největší svátek dárcovství a nejštědřejší den v roce“, ke kterému se připojuje také Charita ČR. Prostřednictvím dárcovské platformy můžete přispět na některý z jejích projektů – například podpořit Klub přátel Caritas (více zde) nebo pomoci rodinám v Iráku, které z domova vyhnala válka (více zde).

Cenu Charity ČR letos obdrželo devět nominovaných

Zleva: Petr Malimánek z T-Mobile, Mons. Pavel Posád, ředitel Lukáš Curylo a devět čerstvých nositelů Ceny Charity ČR. Foto: Lubomír Kotek

Sedm žen a dva muži obdrželi 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 26. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha, který byl věnován památce kardinála Miloslava Vlka a uskutečnil se v pražském Obecním domě.

Společné prohlášení českých humanitárních organizací k Světovému humanitárnímu dni

Světový humanitární den (foto: UN)

Loni bylo ve válkách výbušnými zbraněmi zabito nebo zraněno přes 32 000 lidí. I válka má svoje pravidla a české neziskové organizace vyzývají k jejich dodržování. Světový humanitární den se letos ponese ve znamení hesla #NotATarget.

Dluhové pasti: náš společný problém

Odstraňme Dluhové pasti! Foto: Jakub Žák

Charita ČR uspořádala 11. května v pražském Evropském domě mezinárodní odbornou konferenci nazvanou „Odstraňme dluhové pasti! Opatření proti předlužení napříč Evropou“, aby opětovně upozornila na problém předlužování jednotlivců a dluhových pastí. Konference se kromě českých řečníků zúčastnili zástupci neziskových organizací z Polska, Litvy, Lotyšska a Německa.

Arcibiskup Jan Graubner: Služba lásky patří do každé farnosti

Děti z Veselíčka. Foto: Lubomír Kotek

„Důležité je, aby každá farnost, která se chce považovat za živou a zdravou, měla rozvinutou péči o potřebné. (…) Není lehké potřebné najít a pomoc nabídnout tak, aby neurazila či neponížila. Je to škola lásky, která umí vidět a byt taktní,“ píše olomoucký arcibiskup Jan Graubner v úvodu přílohy Caritas 2/2017, který vyšla v Katolickém týdeníku č. 18. Příloha je věnována místním Charitám – základním jednotkám celé organizace.

Uvítáme jakoukoli pomoc, říká maminka, která pečuje o nemocného manžela a tři děti

\"Rodina(Čachotín u Chotěboře) – Je čtvrtek a dvě malé princezny a mladá maminka už vyhlížejí návštěvu, která k nim pravidelně přijíždí. Maminka se těší hlavně na to, až se bude moci vypovídat a požádat o praktické rady, holčičky se zase nemůžou dočkat, až předvedou, jak se naučily stavět domečky z kostek. Zhruba rok do rodiny Městeckých z Čachotína u Chotěboře dojíždí Jitka Muzikářová, DiS., vedoucí ŠIPKY – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. „Je to můj anděl,“ říká maminka Kateřina Městecká, které se po nemoci manžela obrátil život vzhůru nohama.

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

Děti patří k těm nejvíce zranitelným během humanitární krize (foto: Mishraq Qadissiyah/RNVDO).

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.

Konflikt v Sýrii vstupuje do sedmého roku své existence

Válka v Sýrii trvá již 6 let a neblaze se podepisuje rovněž na ženách.

Válka v Sýrii začala 15. března roku 2011. O šest let později se země nachází uprostřed zkázy. Světové Charity působí jak v Sýrii samotné, tak v okolních zemích, které přijímají většinu uprchlíků. I evropské pobočky pečují o statisíce těch, kteří utekli hledat bezpečí.