25. výročí DCHB

Lidé nám darovali přes 1135 kg potravin

Národní potravinová sbírka vynesla rekordních 886 000 porcí jídla. My jsme k tomuto číslu také přispěli. Všem, kteří se zapojili, děkujeme! Čtěte podrobnosti o výsledcích celonárodní sbírky.

„Sbírka ukázala, že nejsme lhostejní k lidem v tíživé životní situaci. Ceníme si každého daru, doslova každé instantní polévky, ale samozřejmě nás těší, že letos byla řada dárců opravdu štědrá. Zajistila tak 354 tun trvanlivých potravin a 33 tun drogistického zboží,“ řekla za organizátora sbírky Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost.

Národní potravinová sbírka byla letos ve všech ohledech rekordní. Zapojilo se o 90 prodejen více, vybralo se víc o 42 tun trvanlivých potravin (loni 312 tun) a o 28,4 tun drogistického zboží více (loni 4,6 tun).

Nejvíce se vybralo prodejně Tesco v Praze 10 v Edenu, kde lidé darovali 8,1 tun. Mimo Prahu byli nejštědřejší zákazníci v Globusu v Brně se 4,2 tunami a Globusu Olomouc (3,2 tuny) a Pardubicích (3,1 tun).

Záštitu nad letošní Národní potravinovou sbírkou převzal ministr zemědělství Marian Jurečka. „Jsem rád, že se díky Národní potravinové sbírce dostane pomoc k potřebným. Za důležité však považuji i to, abychom omezili plýtvání potravinami. Ministerstvo zemědělství proto podporuje činnost potravinových bank, letos jsme na jejich provoz přispěli 30 miliony korun,“ řekl Byznysu pro společnost Marian Jurečka. Děkujeme mu za podporu akce i za osobní zapojení – v sobotu totiž pomohl nákupem v prodejně Globus potřebným z Olomouckého kraje.

Do sbírky se letos zapojili mimo řetězců i někteří výrobci, například Hamé, Penam, Kostelecké uzeniny, Tatra a Altin Jm group. Sběrná místa, kde bylo možné potraviny darovat, otevřela ve svých prostorách například Český rozhlas, Sodexo, ABRA, Ipsos či MŠ U Uranie v Praze.