Maják slaví, slavte s námi!

Druhým rokem je v Lukách nad Jihlavou otevřen nízkoprahový klub pro děti a mládež. Téměř tři sta dětí již využilo zázemí Majáku a zúčastnilo se mnoha akcí, které pracovníci pro děti chystají.

V roce 2017 jsme dětem nabídli bezpočet sportovních i vzdělávacích akcí. Turnaj ve fotbálku nebo v karetní hře Kent, workshopy mimo jiné ukázku a výuku parkouru, výrobu z fimo hmoty, pečení muffinů nebo přípravu narozeninového občerstvení, která měla dětem a mladistvým ukázat, že oslava se neobejde bez důkladného promyšlení, naplánování si jednotlivých činností a na druhou stranu, že lze připravit i doma chutné občerstvení bez nutnosti objednávání drahých dortů.   Také jsme dětem připravili přespávačku, jako odměnu za to, že Maják využívají a dále například kolopěch do neznáma  - výlet pěšky/vlakem nebo na kole na zříceninu Rokštejn. Ten měl dětem ukázat, že je možné se s kamarády zabavit i jinak než trávením volného času u počítačů a jiné elektroniky. Navíc má takový výlet i zdraví prospěšnou stránku. Také chceme zmínit akci, která byla realizována i pro veřejnost a nesla název Den s Majákem. Smyslem bylo přiblížit naši službu lidem, kteří ji nevyužívají a zároveň ty, který nás navštěvují pravidelně „vytáhnout“ ven na čerstvý vzduch a poskytnout jim možnost jiné zábavy než na kterou jsou zvyklí.

Každodenní život v Majáku

Bohatý seznam akcí pouze doplňuje každodenní program v klubu. Přímo v Lukách mohou děti a mladiství využít klubovnu pro setkání s přáteli nebo jen odpolední relax, děvčata ale i chlapci, kteří rádi tančí, u nás najdou sál, kde mohou cvičit, začínající kapely nebo děti s hudebním talentem ocení zkušebnu a pro tvořivé teenagery máme výtvarnou místnost. Fotbálek, pin pong a možnost promítání filmů dotváří příjemnou atmosféru, která v Majáku panuje každý den.

„Nejsme ale pouze odpolední družinou, naší hlavní prací je neustálá komunikace s dětmi ve věku od 8 do 26 let, pohybující se v městyse Luka nad Jihlavou a jeho blízkém okolí, kteří by se mohly ocitnout nebo se ocitly v nepříznivé sociální situaci v oblasti rodiny, školy, zaměstnání, veřejnosti, skupiny vrstevníků a z různých důvodů nevyužívají standardní formy volnočasových aktivit či institucionalizovanou pomoc a péči,“ vysvětluje Andrea Novotná, zástupce vedoucí zařízení.

Otevřeno máme každý den

„Mladší děti, které většinou mívají kratší rozvrh hodin v rámci základního vzdělávání, mohou Maják navštívit každé úterý a středu již od 11:30 hodin. Často toho využívají také děti rodičů, kteří z důvodu ranní směny v jejich zaměstnání, nejsou ještě doma,“ dále informuje Andrea Novotná, zástupce vedoucí zařízení. V létě byl Maják otevřen každý všední den. Aktuální otvírací dobu najdete na webových stránkách Oblastní charity Jihlava, která je zřizovatelem nízkoprahového klubu.

Maják v číslech

Službu v průběhu roku 2017 využilo celkem 248 osob, to je o 38 osob více než předcházejícím roce. Měli jsme otevřeno 231 dní. Průměrná denní návštěvnost klubu v běžném režimu, tedy mimo veřejné akce, je 13 dětí.

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Regionálního operačního programu Jihovýchod – Investice do vaší budoucnosti a Krajem Vysočina.

Pro více informací o činnosti Majáku, kontaktujte:

Andrea Novotná, DiS. zástupce vedoucí Nízkoprahových zařízení pod OCHJ
Náměstí 9. května č. p 357, 588 22 Luka nad Jihlavou,