25. výročí DCHB

V Denním stacionáři Pohodář se stále něco děje

Pracovníci Pohodáře pro své uživatele neustále vymýšlí a realizují zajímavý program. Ten je zavedl například na výstavu fotografií a výstavu hraček. Obě se konaly v Lukách nad Jihlavou. >>>

DSCN0542

První akcí byla výstava fotografií nazvaná Voda a život, přístupná v obřadní síni Úřadu Městyse Luka nad Jihlavou během pouťového týdne. Svá díla tam vystavilo několik fotografů a jako bonus si návštěvníci prohlédli modely zemědělské techniky.

DSCN0547

Kromě mnoha běžných aktivit ve stacionáři zvou pracovníci nejrůznější odborníky, kteří zajímavým způsobem představí, co dělají a co umí.

5. září navštívil stacionář pan Ladislav Varhaník – včelař. Téma „Včely, jejich chov a zpracování včelích produktů“ – bylo zpestřením dopoledne a senioři se od pana Varhaníka dozvěděli spoustu informací souvisejících s chovem včel. Nejvíce je zajímaly výsledné produkty a náročnost jejich zpracovávání.

DSCN0574

Fotografie dokazují zájem uživatelů a zaujetí vyprávěním přednášejícího.

DSCN0582DSCN0581

Od září byly do programu denního stacionáře zařazena pravidelná posezení s místním s panem farářem Milošem Mičánkem.

Uživatelé stacionáře se měli možnost zeptat na cokoli, co je zajímá a jaký názor má pan farář na nejrůznější situace. Slunečné počasí nám přálo, a proto příjemné posezení mohlo proběhnout venku. Díky sympatickému panu faráři čtvrteční dopoledne uteklo jako voda. Nebylo tedy divu, že mnoho dotazů nebylo ani zodpovězeno. …Už se těšíme na příště.

DSCN0586

Druhou výstavou byly „Hračky z půdy“.

DSCN061326. 9. 2017 se uživatelé za deštivého dopoledne v doprovodu pracovníků vydali do louckého muzea. Výstava „Hračky z půdy“ nabídla široký pohled napříč generacemi a srovnání se současnými hračkami. Senioři z DS Pohodář zavzpomínali na to, jak vystavené exponáty kupovali svým dětem, pracovníci stacionáře pro změnu na to, s čím si v dětství sami hráli.

Z hraček si mohli prohlédnout kočárky, panenky, kroje, houpací koně, houpačky, deskové hry, … a jednou z kuriozit bylo loutkové divadlo z roku 1900. V muzeu jsme kromě hraček viděli i mandly a pračky, vybavení ševcovské dílny, zubařskou vrtačku na vlastní pohon (šlapací) a další.

Na dotaz vedoucí služby Co se vám na výstavě líbilo nejvíc?, jeden z uživatelů odpověděl: „Paní průvodkyně.“ Stejně jako on, hodnotili i pracovníci zajímavý výklad průvodkyně a vyprávění o vzniku muzea, jeho expozicích a získávání exponátů.

Krásu exponátů a výstavy jako celku hodnotí i přiložené fotografie.

DSCN0604

DSCN0630