Do Brna za romským výtvarným uměním

Začátkem prosince jsme spolu se žáky a studenty zapojenými do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě vyrazili do Brna. Vydali jsme se poznávat romské výtvarné umění a užít si vánoční atmosféru moravské metropole. A aby to byl pořádný výlet, rozhodli jsme se jet vlakem.

Letošní podzim se v Brně konaly hned dvě zajímavé výstavy. Jedna v Muzeu romské kultury a ta druhá v Moravské galerii. Protože Muzeum romské kultury jsme v rámci projektu navštívili již v létě, rozhodli se pracovníci pro druhou výstavu s názvem Vesmír je černý (v romštině O kosmos hino kalo).

Jednou z kurMadonaátorek výstavy je romská výtvarnice Ladislava Gažiová. Ta na základě sbírkového fondu Muzea romské kultury v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí představuje chronologický příběh romského umění, doplněný o prezentaci výsledků uměleckého sympozia, které se konalo v září letošního roku v Brně. Na výstavě nechyběla díla mezinárodně uznávaných umělců, se kterými se tak naši studenti mohli seznámit. Byli mezi nimi například Rudolf Dzurko, který proslul obrazy ze skleněné drti, nebo rakouská Romka a přeživší holocaustu, Ceija Stojka. Díky doporučení pracovníků Moravské galerie jsme si prohlédli i stálou expozici, která nás provedla uměním od gotiky až po 19. století a zaujala mladší i starší studenty.

Po prohlídce jsme se se studenty vydali na procházku Brnem a navštívili proslulé vánoční trhy, kde děti vybraly dárky pro své blízké. Poté jsme šli na oběd a následně se zahřát horkou čokoládou do kavárny. Děti si celý výlet chválily, bavila je výstava, nakupování i cesta vlakem. Ve vlaku jsme s nimi hráli hry, do kterých se zapojili i starší studenti, bavili se tak všichni bez rozdílu věku,“ dodává terénní pracovnice Tereza Siváková.

Vitrína