25. výročí DCHB

Hřiště, les, canisterapie i vzdělávací výjezdy a exkurze, takové byly prázdniny s jihlavským Klíčkem

Oblastní charita Jihlava - Neformální předškolní klub Klíček, který vznikl společně s projektem „Společně a úspěšně v Jihlavě“ a otevřel své služby k 1. listopadu 2016, má za sebou první školní rok a prázdniny. Neformální předškolní klub Klíček se věnuje rodinám s dětmi předškolního věku. >>>

Klíček za dobu svého fungování pracoval pravidelně s 21 dětmi a jejich rodinami, z nichž 5 se ve školním roce připravovalo na zápis do mateřské školy, následně byly přijaty.

Ve školním roce se děti vzdělávaly jak při řízených činnostech v rámci dopoledního programu, tak při specializovaných programech jako je například logopedie, canisterapie nebo zdravotní pohybová průprava.

20049526_10203631407542292_2030675841_o

“První klíčkové prázdniny jsme se snažili dětem co nejvíce zpestřit a čas trávit aktivně mimo budovu,” říká sociální pracovník Klíčku Lukáš Mandát. “Děti byly nadšené na hřišti, v muzeu i v lese,” doplňuje L. Mandát. V prázdninovém provozu navštívily děti z Klíčku například výstavu kašpárků, podnikly pochod lesem v Přímělkově, prošly památkami v Polné, proplétaly se kukuřičným bludištěm, zúčastnily se exkurze na záchranné službě a také u hasičů.

20891589_10203795870013751_500574908_n

Pozitivní reakce na různé akce o prázdninách nepřicházela jen od dětí, ale také od rodičů. “Omlouváme se, že jsme přišli tak brzy, ale Pepík mě celou dobu popoháněl, abychom šli do Klíčku, měl strach, abyste neodešli na záchranku bez něj,” vypráví maminka z Klíčku.

21015489_10203814659803484_573970904_n20732728_10203767724110121_494678237_n

Kromě různých zpestření s dětmi nechyběly ani vzdělávací výjezdy s rodinami. Před prázdninami se realizoval vzdělávací výjezd do Kamenice nad Lipou a o prázdninách takové výjezdy proběhly dva. Největším zážitkem byla návštěva Dinoparku ve Vyškově, kterou si užily jak děti, tak dospělí. Během zážitkové procházky mezi dinosaury se mohli, především rodiče, seznámit s postupem evoluce a na závěr všichni projít netradiční zoologickou zahradou, kde byla sice domácí zvířata, ale druhově neobvyklá. Jako závěrečný výjezd byla zvolena cesta vlakem do Telče. “V Telči jsme společně s rodiči navštívili Muzeum techniky a zdejší Panský dvůr - hernu U zvířátek, kterou ocenily spíše děti,” upřesňuje cíl cesty Lukáš Mandát.

“Jsme rádi za hezké a pestré léto a děkujeme všem, kteří se na něm podíleli,“ dodává závěrem Mandát.

tbprR3b7VV~TV-4uK7NN49enVvbjcL