Akce Krabice od bot opět rozzářila spoustu dětských očí i na Vysočině

Pracovníci Terénních programů SOVY při Oblastní charitě Jihlava se už po čtvrté zapojili do akce Krabice od bot. Díky ní mohli udělat radost dětem a jejich rodinám, nacházejícím se v nepříznivé sociální situaci, ať už šlo o rodiny z Jihlavy nebo sociálně vyloučených lokalit na Vysočině.

Vánoční atmosféru dárky pomohly vytvořit například v Kojaticích, Chotěboři nebo v Hrádku u Pacova. Děti z těchto lokalit nezažívají typické Vánoce, jako jiné děti, a proto se pracovníci znovu rozhodli pro ně uspořádat odpoledne, během kterého si mohly vyrábět ozdoby, zdobit stromeček a zpívat vánoční koledy. Nakonec jim byly předány vánoční dárky. Největší radost měly z knížek nebo věcí do školy. Potěšily je například fixy, pastelky, vodovky, štětce a podobně. Úspěch ale měly i čepice a rukavice. Otík z Chotěboře byl nadšený z povlečení s oblíbeným superhrdinou, Pepíček zase z panáčka Spidermana. „Toho jsem si moc přál,“ prohlásil, a utíkal si nadílku užívat domů.

RadostTento rok se nám sešlo více vánočních dárků než loni, proto jsme mohli dát každému dítěti dva dárečky, a tak bylo dvojnásob radosti. Také maminky moc děkovaly a byly za tuto akci vděčné. I mě vždy velmi potěší, když vidím, jak se dětem rozzáří oči a mají úsměv na tváři,“ okomentovala akci terénní sociální pracovnice Michaela Kulhánková.

Další balíčky byly předány v rámci projektu Společně a úspěšně v Jihlavě, který se zaměřuje na podporu inkluzivního vzdělávání na mateřských, základních a středních školách. Pracovníci se v rámci projektu mimo jiné věnují dětem, které spolupracující školy navštěvují, a poskytují podporu jejich rodinám. V úterý 19. prosince 2017 připravili pro zapojené děti a jejich rodiče vánoční setkání. Děti vyráběly ozdoby nebo vánoční svícny z jablek a sušeného ovoce a zdobily vánoční stromeček. To vše při poslechu vánočních a romských písní. V závěru besídky dostaly děti dárečky z akce Krabice od bot, které jim předali starší studenti zapojení projektu.

Vánoční besídku jsme pro děti z projektu Společně úspěšně v Jihlavě uspořádali již podruhé. Chtěli jsme jim i jejich rodičům přichystat sváteční příležitost, při které se budou mít možnost všichni setkat. Žáky a studenty jsme chtěli odměnit za jejich dosavadní snahu a motivovat je k dalšímu úsilí. Také bych ráda poděkovala všem rodičům, že si našli čas, a besídky se rovněž zúčastnili, “ hodnotí setkání terénní pracovnice Tereza Siváková.

MaruškaPaní Petra, maminka dvou žáků zapojených do projektu, která se besídky zúčastnila již podruhé, neskrývala nadšení: „Oba mí synové si besídku velmi pochvalují, jsou nadšeni z dárků, které dostali, a těší se na další společné setkání. Mě osobně celá akce velmi bavila, pracovníci z TP SOVY měli besídku dobře připravenou a všechny nás pohostili. Potkala jsem se tam i s ostatními rodiči, se kterými jsme se podělili o zkušenosti ze škol a úspěchy i neúspěchy naších dětí.

Další dárečky dělaly radost dětem ze sociálně aktivizačních služeb a neformálních předškolních klubů pod Oblastní charitou Jihlava a v neposlední řadě i dětem z azylového domu.

Rádi bychom touto cestou poděkovali všem, kdo se do této akce zapojili. Je krásné vidět, že je mezi námi spousta těch, kteří se snaží dělat něco krásného pro druhé,“ uzavírá terénní sociální pracovnice Marie Sedláková.

pracovníci TP SOVY