25. výročí DCHB

Romský mentor na jihlavské ZŠ Havlíčkova: „Už chápu, jak se cítí člověk, který je odlišný“

Dne 20. dubna 2017 proběhlo setkání na jihlavské Základní škole Havlíčkova s Mgr. Monikou Mihaličkovou. Seminář pro žáky páté třídy se konal v rámci projektu Společně a úspěšně v Jihlavě, ve spolupráci s organizací Romea o.p.s. Navazoval na úspěšnou aktivitu Romský mentor, která představuje žákům významné Romy a jejich profese. >>>

RM1Mgr. Monika Mihaličková vystudovala psychologii na Masarykově univerzitě v Brně, poté působila jako místopředsedkyně Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády ČR. Od roku 1998 do roku 2002 zasedala jako jediný zástupce romské menšiny v poslanecké sněmovně, do které byla zvolena za Unii svobody. V dnešní době se věnuje  lektorství, koučinku a osobnostnímu rozvoji. Působí také jako fundraiserka v rámci projektu organizace , Romská stipendia, který podporuje romské studenty středních a vysokých škol. Pochází z významné Romské rodiny, její matka byla učitelkou, otec Gejza Horváth je hudebník a autor knížek. Bratr Vladimír je kardiochirurg, jeho manželka Jana Horváthová je ředitelkou Muzea Romské kultury.

Seminář začal hrou, jejíž cílem bylo ukázat dětem, jaké to je být sociálně vyloučený. Lektorka nalepila dětem na čela nálepky různých barev. Děti pak měly za úkol se beze slov, jen s pomocí posunků a spolupráce s ostatními rozdělit do skupin podle toho, jakou barvu měly jejich nálepky. Vytvořily se tak tři hlavní skupiny, přičemž několik dětí zjistilo, že se nemají kam zařadit. Začleněné i vyloučené děti pak měly za úkol vyjádřit své pocity a navrhnout, jak by samy tuto situaci chtěly změnit. Děti z větších skupinek nabídly osamoceným dětem, že se k nim mohou přidat.

V druhé části se lektorka ptala dětí, zda znají nějaké Romy, zda mezi nimi mají kamarády a zda někdy byly u nějaké romské rodiny na návštěvě. Děti pak vyjadřovaly své představy o tom, jak takový typický Rom vypadá, jaké má vlastnosti, jak se chová nebo kde pracuje. Na to navázala prezentace, která představila různé slavné Romy a jejich profese. Byli mezi nimi například zpěvačka a tvář reklamní kampaně výrobce mobilních telefonů Monika Bagárová, televizní reportér a moderátor Richard Samko, zpěvák Jan Bendig, nadějný a úspěšný hokejista Dominik Lakatoš, herec, zpěvák a tanečník Jan Cina nebo světoznámý zpěvák Gogol Bordello. Zmíněny byly i další osobnosti jako například kardiochirurg Vladimír Horváth.

Na závěr děti dostaly časopisy Romano voďori (časopis pro multikulturní mládež, psaný samotnými dětmi) a Romano voďi, který mimo jiné představuje různé romské osobnosti. V rámci shrnutí semináře se lektorka dětí ptala, co si z dnešního dne odnesly. Nejčastější odpovědí bylo: „Už chápu, jak se cítí člověk, který je odlišný“.

RM4

Martin Kavúr, terénní pracovník zapojený do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě, k semináři řekl: „Potěšilo mě, že děti program bavil a aktivně se zapojovaly do všech jeho součástí. Ukázaly, že jsou schopny mezi sebou spolupracovat a že jsou ochotny pomoci kamarádovi, který během hry zůstal osamocen. Když popisovaly své představy o Romech, neobjevovaly se mezi nimi tradiční předsudky, hodně z nich mělo mezi Romy kamarády a věděly, jaké profese vykonávají jejich rodiče. Děti si také slíbily, že až budou jako dospělí vlastnit například kavárnu, budou v ní obsluhovat všechny slušné zákazníky bez ohledu na barvu pleti. Z toho jsem měl velkou radost.