Bezdomovci a feťáci v Jihlavě - blahobytu střední Evropy

Ano, je tomu tak i v Jihlavě. V naší společnosti, v našem městě s námi žijí i lidé, kterým se dá přidělit nálepka narkomana a bezdomovce, přestože bychom se většinově mohli shodnout na tom, že je Jihlava velmi hezké místo k žití.

V blahobytu střední Evropy a v pohodlí infrastrukturou protkaném místě na rozmezí Čech a Moravy. V kraji, který je policejními statistikami označován jako jeden z nejbezpečnějších.

Fotografie bezdomovců, kteří sedí na lavičkách na náměstích nebo jiných místech Jihlavy, plní sociální sítě a někdy i noviny. Z veřejné diskuze se ale vytrácí úhel pohledu, který i těmto lidem připisuje statut občanů, kteří jsou z masa a kostí jako všichni ostatní. Mají svoje stinné ale i světlé stránky. Bývají velmi šťastní a někdy velmi smutní, stejně jako všichni ostatní. Mají, také jako ostatní, své sny, přání a tužby. Jednoduše řečeno jsou stejní jako my, pouze s tím rozdílem, že v mnohém mají život „krapet“ komplikovanější.

Jak o těchto lidech s oblibou říkáme, žijí tak, jak jen jim to jejich aktuální situace dovoluje. Jejich všední den není plný povinností, termínů, úkolů a závazků, jako ten náš, to ovšem naznamená, že povinnosti, termíny, úkoly a závazky nemají. Mají je. Bojují s nimi. Někdy je však tento boj komplikovaný, dlouhý a marný. A tak se může stát, že se ocitnou na okraji, ze kterého není jednoduchá cesta zpět do středu, nebo na vrchol společnosti.

Tento rok oslaví jihlavské Centrum U Větrníku již 19 let svého působení na poli péče o osoby ohrožené závislostí nebo osoby závislé na návykových látkách. Právě tito lidé se mnohdy ocitají v sociálně vyloučených komunitách. Na základě naší mnohaleté zkušenosti umíme pomáhat, a také pomáháme
v tom „jiném světě“, kde se lidé ocitají na okraji závislosti, na okraji společnosti a někteří z nich také na okraji Jihlavy v její opuštěné a zapomenuté Zahrádkářské kolonii.

V případě, že se skutečně „oni“ nebo vy a Vaši blízcí ocitnete na šikmé ploše, jsme tu my, pracovníci Centra U Větrníku, které zřizuje Diecézí charita Brno-Oblastní charita Jihlava. Jsme tu pro to, abychom lidem v nouzi dali to nenutnější a nejdůležitější pro jejich ne zrovna povedené životní období. Poskytujeme jim především čistý injekční materiál, aby (když už užívají) užívali takovým způsobem, který je bude co nejméně poškozovat. Vyvarují se tím přenosu infekčních chorob, jako jsou HIV, žloutenky nebo syfilis. Dále jim poskytujeme zázemí naší kontaktní místnosti. Zde mohou využívat naši sprchu, pračku, nebo improvizovanou kuchyni. Na pracovníky centra se mohou obrátit kdykoli chtějí pomoci s úřady, případně s léčbou závislosti. Dále poskytujeme poradenství také jejich osobám blízkým. Za našimi klienty chodíme, jak my říkáme, do terénu. V terénu často kontaktujeme nám neznámé tváře, jsme s nimi, mluvíme s nimi a posloucháme jejich příběhy. To vše děláme zcela zdarma a anonymně. Některé příběhy našich uživatelů známe detailně, a věřte, že se mnohdy nejedná o příběhy se šťastným koncem, na které se tak rádi v teple našich domovů koukáme ve filmech.

Proto až půjdete kolem místa, kterému se raději vyhýbáte, myslete na to, že ten svět je náš a že není černobílý. A budete-li chtít, zavítejte také do ulice U Větrníku, kde najdete naše zařízení, a zazvoňte. Rádi vám vše, co poskytujeme, ukážeme a zodpovíme vaše dotazy.

Josef Novotný, pracovník Centra U Větrníku Jihlava