V DKO Jihlava se tancovalo ve velkém

Již po sedmé Erko – nízkoprahové zařízení pro děti a mládež při Oblastní charitě Jihlava pořádalo největší romskou taneční soutěž na Vysočině Amen Khelas. Zúčastnilo se celkem 80 tanečníků ve věku od 6 do 26 let z různých měst a zařízení. Přišlo kolem 600 diváků. celý článek

Přijeli i tanečníci ze 600 km vzdálené slovenské romské osady Jarovnice. Devítičlenná porota vybírala tanečníky ze dvou věkových skupin a z různých tanečních stylů - od romských, přes latinské, street dance, break dance až po elektro buggy dance.

V mladší kategorii zvítězila Lucka s tancem ve stylu Michaela Jacksona a v té starší kategorii zvítězil taneční pár Klára a Peter ze Slovenska se svým latinským tancem.

Letošního ročníku se zúčastnilo 80 tanečníků a přes 600 diváků. Nechyběli ani romští hudební interpreti UGC a Mário Bihári s kapelou.

Na otázku „Co se ti na letošním Amen Khelas líbilo nejvíce a proč?“ jedenáctiletá Nikolka, která soutěžila s romským tancem, odpověděla: „Líbila se mi porota, protože vybrala spravedlivě. Ti Slováci byli fakt dobrý!“

„A to je jeden z hlavních důvodů, proč tuto soutěž Erko pořádá. Chceme dětem a mládeži umožnit, aby zažili pocit výjimečnosti a úspěchu, když stojí na pódiu. Aby mohli ukázat rodině, paní učitelkám a všem ostatním, na čem celé ty měsíce a týdny pracovali a aby přišli na to, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,“ říká Michaela Makáňová, hlavní organizátorka soutěže.

„Děkujeme těm, kteří tuto taneční soutěž finančně podpořili. Jsou to:  Město Jihlava, kraj Vysočina, Ministerstvo práce a sociálních věcí a nadace Erste Stiftung. Dále bychom chtěli poděkovat za trpělivost všech, kteří dětem při nacvičování tanců pomáhali, a všem zařízením, které se taneční soutěže účastnili,“ vyjadřuje svůj vděk M. Makáňová.

„Děkujeme také fotografovi Karlu Matulovi a kameramanovi Lukáši Březinovi za zdokumentování soutěže, bez nároku na honorář. Děkujeme spravedlivé porotě. Děkujeme celému realizačnímu týmu DKO. Děkujeme naší dlouholeté moderátorce Hele Dvořákové, za úžasné moderování; pracovníkům Erka při Oblastní charitě Jihlava a všem dobrovolníkům, kteří nám pomáhali. A děkujeme všem tanečníkům, o kterých tato soutěž byla,“ doplňuje děkování M. Makáňová.

„Už teď, kdy máme letošní soutěž zdárně za sebou, chodí děti a domlouvají si termíny tanečních zkoušek v Erku se slovy: Teto, přece už za necelý rok bude Amen Khelas - musíme nacvičovat, abychom si neudělali ostudu,“ dodává závěrem s úsměvem hlavní organizátorka soutěže.

Foto Amen khelas 2014

Tiskovou zprávu zpracovali pracovníci NZDM Erko Jihlava