Květen na ZASTÁVce

Program v NZDM ZASTÁVce Telč jel naplno i v průběhu měsíce května. Tentokrát si pracovníci pro klienty připravili 3 různorodě zaměřené typy aktivit, plus jednu pro celé naše zařízení velice radostnou událost.

IMGP9804Jako první akce v květnu se v úterý 7. 5. uskutečnilo tvoření z keramiky. Ze všech výtvarných činností, kterým se společně s klienty věnujeme, je právě práce s keramikou tou pravděpodobně nejoblíbenější. Tentokrát byly předmětem tvoření přívěsky nejrůznějších tvarů- například srdce či lístek. Ke zkrášlení výrobků byly použity přírodní materiály, které klienti nasbírali v okolí ZASTÁVky. Zhotovená díla klientů budou sloužit k prezentaci služby. Potěšíme taktéž zájemce o zakoupení těchto výrobků. K dostání budou za symbolické ceny v prostorách Kláštera v Nové Říši.

Další z akcí byla naplánovaná na středu 15. 5. Natěšení jsme všichni byli na turnaj v kroketu. Do našich plánů však bohužel zasáhlo počasí. I když nás na jednu stranu potěšilo, že se díky vydatnému dešti podařilo překonat delší období sucha, na druhou stranu nás mrzelo, že se nemohl uskutečnit naplánovaný turnaj. Nesmutnili jsme však příliš dlouho. Na aktuální stav počasí jsme za pomoci klientů pružně zareagovali a přišli s variantami na program náhradní. Z nich si uživatelé naší služby jednoznačně odhlasovali uskutečnění turnaje v kulečníku. Tato volba nebyla vůbec překvapivá. V současné době se dá totiž tvrdit, že kulečník zastává mezi klienty pozici té vůbec nejoblíbenější sportovní aktivity. Pracovníci oceňují, že se klienti při hře musí domluvit na pravidlech a společně tak spolupracovat. Zároveň je pozitivní sledovat, jak se klienti častým hraním neustále zlepšují a podávají lepší a lepší výkony. Tato skutečnost se dá použít i jako vhodný motivační faktor pro zdokonalování se klientů i v jiných oblastech (například vzdělávání).

EA7A5650V úvodu zmiňovaná radostná událost přišla na řadu v pondělí 20. 5. Pracovníci ZASTÁVky se v doprovodu 6 klientů a ředitelky OCHJ paní Ing. Hany Fexové vydali na cestu do Poslanecké sněmovny v Praze za účelem vyhlášení soutěže Srdce s láskou darované. Soutěžní projekt klientů a pracovníků s názvem Přátelé jsou jako andělé, totiž získal v konkurenci dalších více než stovky školských zařízení první místo v kategorii žáků 3. – 9. tříd. Nesmírně si tohoto našeho velkého úspěchu vážíme a děkujeme všem, kteří se na něm podíleli. Samotné vyhlášení se pak nejen pro klienty, ale i pro nás pracovníky stalo zážitkem, na který nelze zapomenout.

Další z aktivit, kterou si pracovníci připravili, se mezi klienty netěší příliš velké oblibě, nicméně v programu ZASTÁVky si udržuje zcela opodstatněné místo. Celkem 5x se totiž v průběhu celého měsíce uskutečnil Den offline. To znamená, že ve vybrané dny bylo na klubu zakázáno užívat veškerou elektroniku- jako jsou počítače, tablety či mobilní telefony. Cílem pracovníků je, aby klienti dokázali komunikovat tváří v tvář, a aby alespoň během těchto vybraných dní opustili své virtuální životy a začali žít své životy reálné.  Pro ty odvážné, kteří se dnu bez svých „elektronických mazlíčků“ nezalekli a do ZASTÁVky dorazili, byly připraveny zábavné činnosti v podobě deskových her, sportovních turnajů či tipovačky výsledků z hokejového mistrovství světa.