Měsíc září na ZASTÁVce

S návratem do školních lavic se na ZASTÁVku vrátil také tradiční měsíční program. Na září byla pro klienty připravena pestrá paleta akcí, která měla uspokojit zájmy i těch nejnáročnějších uživatelů naší služby.

zastavka_narozeniny2Vše odšpuntovala ve čtvrtek 6. září velká narozeninová oslava. NZDM ZASTÁVka Telč totiž slavila již své osmé narozeniny. Jako na každé jiné narozeninové oslavě nemohla ani u nás chybět hudba a s ní spojené párty hry. Taneční a pohybové vlohy uplatnili klienti při hrách jako židličkovaná nebo tanec v páru s předmětem uloženým mezi čely tanečníků. Výtvarně založení uživatelé služby se mohli zapojit do malování na připravené říční oblázky či napsat ZÁSTÁVce k jejímu výročí originální přání. Pro mlsné jazýčky byly připraveny k dispozici suroviny na přípravu narozeninových jednohubek. Ještě atraktivnější však byla jejich následná ochutnávka. Celá oslava se i dle slov zapojených klientů vydařila a nezbývá než se těšit na další očekávaná jubilea.

Úterý 11. září bylo zasvěcené všem milovníkům deskových her. Své dovednosti, kreativitu a vědomosti mohli účastníci poměřovat v soubojích s ostatními ve 3 kategoriích- karetních hrách, vědomostních hrách a týmových hrách. Každá z kategorií obsahovala různý počet her. Ti ze zúčastněných, kteří se úspěšně zapojili do všech her z daných kategorií, se mohli těšit na drobné odměny.

Preventivní charakter naplnila z televizních obrazovek dobře známá vědomostní soutěž Kufr. Úkolem soutěžícíchzastavka_narozeniny1 bylo ústně popsat svému partnerovi předepsané slovo z kartičky, aniž by vyslovil jeho kořen. V případě úspěšné odpovědi se mohla dvojice přesunout k dalšímu připravenému slovu. Součástí hry bylo i současné povídání si o preventivních tématech z kartiček jako například problematika závislostí, bezpečného sexu, finanční gramotnosti, trestní odpovědnosti a mnohých dalších.

Pracovníci NZDM ZASTÁVky Telč nechyběli v úterý 25. 9. v Jihlavě na Dni charity. Cílem této akce bylo zprostředkovat zájemcům z řad veřejnosti povědomí o jednotlivých službách, které OCHJ zřizuje. Společně s kolegy z Jihlavy a z Luk nad Jihlavou zastupovali pracovníci ZASTÁVky veškerá Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež v OCHJ. Jako aktivitu pro zájemce si připravili brýle simulující opilost. Smyslem aktivity bylo ukázat, jak se cítí opilý jedinec s více než dvěma promilemi alkoholu v krvi. Ti odvážnější mohli následně s brýlemi absolvovat připravenou trasu.

Ve čtvrtek 27. 9. si na své přišli fandové nejrozmanitějších forem sportování. Zapojením se do sportovních výzev se mohli naši sportovci pokusit o získání jednoho ze šesti titulů: nejlepší fotbalista, florbalista, (stolní) tenista, kulturista, basketbalista a běžec. Každá ze šesti skupin se skládala z dvou a více sportovních aktivit. Součástí bylo také odhadnutí toho, čeho jsou jednotliví soutěžící schopni. Před sportovní aktivitou tedy každý z účastníků vyslovil svůj tip na to, jakého výkonu dosáhne. Cílem bylo ukázat klientům úroveň jejich sebevědomí a také je motivovat k co nejlepším možným výsledkům.

Bc.Martin Lacina