Humanitární krize v Indonésii se zhoršuje, kolegové vyslali do oblasti lékařský tým

Charita Česká republika se jako jedna z prvních organizací celosvětové sítě Charit zapojila do mezinárodní pomoci, o kterou požádala indonéská vláda. Od vyhlášení sbírky zaslali dárci na sbírkový účet Charity pro Indonésii již více než čtvrt milionu korun. Sbírka dále trvá a probíhají také jednání o konkrétní podobě české pomoci. V kontaktu jsme také s kolegy z německé Charity, která už má od čtvrtka na místě svůj zdravotnický tým.

Sbírka Koláč pro Bárku vynesla rekordních 47 000 Kč

Ve středu 3. 10. 2018 proběhla v Jihlavě sbírka Koláč pro Bárku, ve které lidé přispívali na provoz jihlavského domácího hospice, letos se podařilo vybrat rekordních 47 000 Kč. Pomohla celá Jihlava.

Syntetické drogy v Jihlavě

Jeden mrtvý a dvacet lidí přiotrávených. Toť prozatímní výsledek neštěstí v Ostravě. Po nezbytném šoku se můžeme začít ptát co, jak a proč. Co je to syntetický kanabinoid, který v Ostravě zabíjí? Co jsou to ty jiné „nové syntetické drogy“, které se tu a tam objevují? Můžou se objevit i v tom našem „rybníčku“, který s hrdostí nazýváme Vysočinou? Pokusím se vám odpovědět, ale dovolte mi, abych začal upravenou pohádkou.

Charita má 12 předškoláků, přeje jim hodně štěstí

Předškolní kluby při Oblastní charitě Jihlava, díky projektu Společně a úspěšně v Jihlavě, tento týden doprovodily dvanáct dětí do mateřských školek z toho deset školkou povinných.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Oblastní charita Jihlava mění vedení

Začátkem srpna byla pověřena vedením Oblastní charity Jihlava projektová manažerka a vedoucí správního úseku Ing. Hana Fexová. Na postu ředitele vystřídala Mgr. Michala Novotného, který tuto funkci vykonával od roku 2004. Ten bude dále působit v Diecézní charitě Brno jako zástupce ředitele pro rozvoj a kvalitu služeb.

„Nemyslela jsem na svoje problémy, a to mi v mnoha věcech pomohlo,“ říká o pomoci jiným dobrovolnice

Janin příběh je jako z filmu. Hledala sebe a našla se v pomoci jiným. Tvrdí, že čím víc člověk dá, tím víc se mu vrátí. Možná i to je důvod, proč dělá dobrovolnici v rajhradské charitě již 6 let.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

„Streetworker nehodnotí, jestli si za problémy může člověk sám, nebo ne,“ říká Martina Zikmundová

Chtěli bychom Vás upozornit na rozhovor ČRo Wawe s Martinou Zikmundovou, která popisuje práci kolegů z nízkoprahových zařízení.

Program léta bez koruny

Tradiční akce pořádáná nízkoprahovým klubem Vrakbar na znamení toho, že lidé mohou zadarmo dělat něco pro druhé, kteří také nemusí vždy za zábavu platit. Podívejte se na program, který probíhá celý červenec.