Vystoupení Adaptáku na Festiválku Vedle Jedle

Divadelní soubor OSA – divadlo trochu jinak odlehčovací služby Adapta při Oblastní charitě Jihlava se o tomto víkendu účastnil 7. ročníku Festiválku Vedle Jedle v Praze. Společným jmenovatelem těchto souborů je, že v nich hrají lidé s různými druhy zdravotního a sociálního znevýhodnění. Festival poskytuje prostor pro sdílení zkušeností, nápadu a inspirace k další divadelní tvorbě.

„Za pozvání jsme velmi rádi, vystoupili jsme zde se svým muzikálem Všude žijí dobří lidé, ve kterém hrají naši uživatelé i zaměstnanci Adapty. Jak vzniká náš muzikál? Jsou zapojeni jak pracovníci, tak i uživatelé, kteří se spolupodílí na výrobě kulis a mohou i zasahovat do scénáře svými nápady, je to tak naše společné dílo,“ říká vedoucí služby Adapta Jana Nagyová a dodává: „divadelní zkoušky jsou u nás velmi oblíbené. V rámci těchto zkoušek se naši uživatelé učí spolupráci, vzájemně se podporují, trénují paměť a rozvíjí kreativní myšlení.

Když to vše pak mohou předvést divákům na různých akcích tak, je to pro ně velká motivace pro další tvůrčí činnost.“

Festival se nezaměřuje primárně na prezentaci směrem k veřejnosti, ale je zaměřen na soubory, které zde mají prostor ke sdílení inspirace, získání zpětné vazby od ostatních souborů.

Zapojili jsme se do mnoha workshopů, jako byla improvizace, hudební workshop, snoezelen. Večerem se nesla hudba skupiny Plujem a nechyběla ani diskotéka nebo kouzelník. Prostě parádní zážitek, který jsme si všichni užili a moc za něj děkujeme,“ říká nadšeně vedoucí služby Adapta Jana Nagyová

Muzikál, se kterým divadelní soubor OSA – divadlo trochu jinak na festivalu vystoupil, bude brzy k vidění i v Jihlavě. Pozvánku s předstihem rozešleme a na všechny se už nyní těší tým Adapty.