Hlavní věcí v dobrovolnictví je komunikace s klienty

Patnáct let se v Charitě věnujeme akreditovanému dobrovolnictví a naše práce by bez pomoci ochotných a obětavých dobrovolníků nebyla možná. Přečtěte si proto příběh Michaely Žižkové, dobrovolnice Oblastní charity Jihlava.

misa_dobrovolniceO dobrovolnictví jsem se poprvé dozvěděla v 1. ročníku střední sociální školy, kde jsme se učili zdravotní nauku, pečovatelství a sociální péči. Tento obor mě velice zaujal, dokonce jsem ho vypracovala jako článek (ve 4. ročníku jsme měli jednou za dva týdny odpolední seminář, na který si musel každý žák vypracovat jednu otázku).

Na praxe jsem chodila do jihlavské nemocnice na oddělení ODN a sestřička se mě zeptala, jestli bych jí tam nechtěla jednou týdně vypomáhat jako dobrovolník. Já jsem s touto nabídkou souhlasila a za pomoci paní Peckové a pana Mezlíka jsem se stala dobrovolnicí. Po maturitě (přesněji řečeno po letních prázdninách) jsem začala pravidelně jednou týdně dojíždět do Jihlavy (vozí mě tam rodiče, protože mám sama zdravotní handicap).

Hlavní věcí v dobrovolnictví je komunikace s klienty, proto se snažíme se sestřičkou (která dílny vede) zpříjemňovat klientům jejich pobyt v nemocnici tím, že s nimi vaříme, vyrábíme různé výrobky z papíru, vlny, vybarvujeme obrázky, hrajeme různé hry apod. Pokaždé se snažím klienty zabavit zpěvem nebo čtením vlastních povídek, které píšu od 3. ročníku střední školy. Klienti poslouchají příběh, prohlížejí si obrázky k povídkám (moc ráda kreslím) a vždy mi ochotně odpoví na otázky, které se týkají určitého příběhu, např. Jak se jmenuje hlavní hrdina? Jak pomohl čaroděj králi? Atd.)

Ráda klientům pomáhám. Velice mě těší, když mi sestřička vypravuje, že se klienti ptají na to, jestli jim přijdu zazpívat. Ještě více mě těší, když se ke mně klienti přidají a zazpíváme si spolu nějakou písničku (např. Okolo Frýdku cestička, Matuška...). To jsme všichni šťastní a je nám spolu moc dobře.

Dobrovolnictví mě velmi naplňuje, protože můžu být někomu prospěšná.

Michaela Žižková

Michaela Žižková vykonává dobrovolnickou činnost od roku 2016. Pravidelně je nominována na ocenění pro nejlepšího dobrovolníka DOBROCH. V roce 2017 se umístila na 3. místě. Česká televize s ní natáčela příspěvek o činnosti oceněných dobrovolníků do Křesťanského magazínu.