Syntetické drogy v Jihlavě

Jeden mrtvý a dvacet lidí přiotrávených. Toť prozatímní výsledek neštěstí v Ostravě. Po nezbytném šoku se můžeme začít ptát co, jak a proč. Co je to syntetický kanabinoid, který v Ostravě zabíjí? Co jsou to ty jiné „nové syntetické drogy“, které se tu a tam objevují? Můžou se objevit i v tom našem „rybníčku“, který s hrdostí nazýváme Vysočinou? Pokusím se vám odpovědět, ale dovolte mi, abych začal upravenou pohádkou.

Jak pejsek s kočičkou vaří zakázaný dort? To máte tak: pejsek vezme jednu z u nás zakázaných látek, dejme tomu marihuanu a šikovnými pacičkami pozmění její chemickou strukturu. Pak přijde kočička, přinese legální léčiva nebo volně dostupné chemické látky, o kterých ví, že dokážou ovlivnit smyslové vnímání nejen kočiček, ale i pejsků a lidí. Společně pak pejsek s kočičkou vezmou ve své laboratoři velký hrnec, ve kterém to všechno zamíchají, nasypou do malých pytlíčků, nalepí barevné samolepky a jdou v klidu spát.

Velmi nerad bych celou situaci kolem nových syntetických drog zlehčoval, ale tak nějak se z největší pravděpodobností vyrábějí. Děje se to pro to, že takto můžou vznikat nové a nové látky, které se prodávají do té doby, než zareagují zákonodárci aktualizovanou vyhláškou či nařízením.

V Jihlavě a okolí se nejvíce setkáváme s pervitinem, marihuanou, kokainem a okrajově pak s různými opiáty. Na nové syntetické drogy jsme narazili zatím pouze okrajově a u jednotlivců. Při naší práci se kontinuálně bavíme s klienty o bezpečném užívání. Bavíme se o tom, jak mají co nejbezpečněji brát, na co si dávat pozor, kde býti opatrný. Mluvíme o tom, jak konkrétní droga může působit a co dělá při dlouhodobém užívání, jaké mohou být okamžité efekty užití. Informujeme je ale také, jak je nejlépe drogu užívat z hlediska bezpečnosti. Prostě a jednoduše se snažíme naše klienty zásobovat správnými a pravdivými informacemi z oblasti bezpečného užívání drog tzv. Harm Reduktion.

U marihuany, pervitinu nebo opiátů máme hrubý přehled o tom, co se může stát při jejich požití. Problémem ale je, že nevíme co se může stát při užití či dlouhodobějším užívání těchto nových syntetických drog. Myslíme si dokonce, že to neví nikdo a kdo tvrdí, že to ví, ten lže.

A tak naše doporučení k novým syntetickým drogám je jediné: Neberte je, nezkoušejte ani s nimi neexperimentujte. Nikdy nevíte, co se stane. Pak také máme prosbu na pejska a kočičku: „Pejsku a kočičko, prosím, vraťte se k vaření dortu, který vás naučil vařit pan Čapek. Na bolení bříšek po tomto dortu léky máme, na ten váš nový dort nemáme nic“

Chtěli bychom také do Ostravy kolegům z tamní Charity a ostatních služeb popřát mnoho sil, protože oni jsou jedni z mála, kteří umí v terénu šířit informace těm, kteří je potřebují. Charitní terénní pracovníci působí i ve vyloučených lokalitách, a proto dokáží v těchto krizových situacích pomoci. My doufáme, že nás toto v Jihlavě nečeká.

Za jihlavské káčko předem děkuje a v úctě zůstává Josef Novotný