Akce Krabice od bot zpříjemnila Vánoce dětem na Vysočině

Díky aktivitě Farního sboru Českobratrské církve evangelické v Jihlavě a Sboru ČCE Nové Město na Moravě doputovaly i letos dárky k chudým dětem na Vysočině. Oba sbory zorganizovaly ve svých městech sbírky a dárky pak ve spolupráci s Oblastní charitou Jihlava rozdistribuovaly do vyloučených lokalit v Chotěboři, Kojaticích a Hrádku u Pacova. >>>

PKrabice od bot 2016cředvánoční akce Krabice od bot proběhla na celorepublikové úrovni již popáté. Oblastní charita Jihlava se do ní zapojila třetím rokem, sběrné místo v Jihlavě bylo letos otevřeno poprvé. Smyslem akce je umožnit prožití radostných Vánoc i dětem, které pocházejí z chudých rodin. Radost jim dělají opět děti – jsou to právě ony, kdo v období před vánočními svátky střádají malé dárky do krabic od bot, které potom zabalí, opatří cedulkou s označením, pro koho je dárek určen, a odnesou na sběrné místo. Do akce se zapojují i školy a další neformální dětské kolektivy, mladším dětem pomáhají rodiče. Děti se tak učí solidaritě a poznávají, že jsou na světě lidé, kteří na tom nejsou tak dobře jako ony samy – a to včetně dětí.

Krabice od bot 2016Krabice letos udělaly radost více než stovce dětí v Chotěboři, Kojaticích a Hrádku u Pacova. Děti v nich našly knihy, hračky, oblečení nebo růžné hry. V Hrádku u IMG_0757Pacova udělaly největší radost školní potřeby, jako například penály, fixy, pastelky, ale i batohy nebo hračky, v Chotěboři zase plyšáci a starším dívkám i kabelka nebo náhrdelník. „Nejpyšnější byl malý Pepíček, na kterého v krabici čekalo překvapení v podobě malého přenosného rádia i s baterkami,“ dodává Dana Cinová, která v Chotěboři dlouhodobě působí.

Dětí vědí, že dárky pocházejí od jiných dětí a že obsah krabic je vždy překvapením i pro nás. Mají radost i z maličkostí, jako jsou školní potřeby nebo plyšové hračky, a o to více jejich oči září, když v krabici najdou něco opravdu hezkého a hodnotného. Pro mnoho obdarovaných dětí je to jediná příležitost, při které zažijí rozbalování vánočních dárků a pocit napětí a překvapení. Uvědomují si, že jsou jinde na světě děti, které myslí i na ostatní, a mají radost, když v dárku objeví vzkaz od toho, kdo pro ně krabici připravil,“ uzavírá další z pracovnic, Lucie Patkaňová.

Bc. lonjEKDgc7P~QkRc-omMFYqT, vedoucí Terénních programů