S přenosným ultrazvukem je péče v Domácím hospici Bárka ještě profesionálnější
18. srpna 2020 články

S přenosným ultrazvukem je péče v Domácím hospici Bárka ještě profesionálnější

Multidisciplinární tým Bárky – domácího hospice při Oblastní charitě Jihlava, pečuje o terminálně nemocné pacienty a již necelý rok při péči využívá přenosný ultrazvuk Logiq V2.

 Ten byl vybrán jako investiční záměr a pořízen z dotace Ministerstva zdravotnictví v roce 2019. Dotace činila 237 940,- Kč a příspěvek Charity byl ve výši 105 700,- Kč.

„Spolu s ultrazvukem jsme koupili i dvě sondy, které v rukách lékařů z našeho týmu dokáží bezpečně diagnostikovat pacienty v jejich přirozeném prostředí,“ uvedla Jana Sochorová, vedoucí Bárky – domácího hospice.

Ultrazvuk používají lékaři z Bárky nejvíce k diagnostice ascitu v dutině břišní. Za pomoci sondy dokáží označit ideální místo vpichu k provedení punkce ascitu.

Co je ascites?

Ascites znamená výskyt volné tekutiny v dutině  břišní. „Břicha mnohých našich pacientů se často z  důvodu onkologických onemocnění zvětšují, pacienti v nich cítí tlaky a mnohdy se jim hůře dýchá. Pod sondou lékař provede vpich a tekutinu vypustí. Pacienti cítí po zákroku značnou úlevu,“ vysvětluje J. Sochorová.

Je třeba upozornit na fakt, že mnoho pacientů, kteří jsou v péči domácího hospice, se nachází ve velmi vážném stavu, převoz do nemocnice je nemyslitelný a  pro ně velmi traumatizující. „Díky našemu ultrazvuku vyšetřujeme pacienty přímo  v domácím prostředí a většině z nich umožníme komfortnější způsob dožití,“ řekla závěrem Sochorová.

autor článku: Mgr. Jarmila Nováková, projektová manažerka