Adiktologická ambulance

Posláním adiktologické ambulance je doprovázet a podporovat klienty na cestě ke změně ve vztahu k užívání návykových látek a tím usilovat o zvýšení kvality jejich života, jejich sociální stabilizaci a hodnotné uplatnění ve společnosti. Motivace ke stabilizaci v užívání návykových látek nebo abstinenci je vnímána jako jedna z podmínek a předpokladů k poskytnutí služby. Posláním adiktologické ambulance je také nabídnout podporu rodičům a dalším osobám blízkým lidem se závislostním problémem. Služba je provozována v Jihlavě.

Kontakt

U Větrníku 17, Jihlava 586 01                                                         DSC01139

f_logo FB AAJ

Provozní doba
Úterý 12-18h
Středa 7-12h.
Čtvrtek 8-16h

Schůzka je možná pouze po předchozí domluvě!

Objednání
tel. + 420 731 771 984

Pracovníci zařízení:
Anna
Mgr. Anna Mištová
Vedoucí služby, adiktolog
anna.mistova@jihlava.charita.cz
Míša
Mgr. Michaela Bartoňová
Terapeut, sociální pracovník
michela.bartonova@jihlava.charita.cz

Honza
Jan Kučera, Dis.
Terapeut, sociální pracovník
jan.kucera@jihlava.charita.cz

Cíle a cílová skupina, zásady služby, kapacita

Služby adiktologické ambulance jsou poskytovány zdarma, ambulantní formou v budově Centra U Větrníku. Poskytujeme odborné sociální poradenství individuální či skupinovou formou.

CÍLE

• Posílení a udržení motivace ke změně ve vztahu k užívání návykových látek/závislostního chování
  • Stabilizace v užívání návykových látek, směrování k abstinenci, či podpora v udržení abstinence
  • Zlepšení sociálního a psychického stavu klientů
  • Vytvoření sítě přirozených zdrojů a vztahů
  • Zprostředkování kontaktu a navázání klienta na další odborné služby
  • Podpora rodičů a osob blízkých lidem se závislostí osoby starší 15 let

CÍLOVÁ SKUPINA

Cílovou skupinou adiktologické ambulance jsou:

• osoby ohrožené závislostí nebo závislé na alkoholových i nelegálních návykových látkách, včetně zneužívání medikamentů a nelátkových závislostech
  • osoby usilující o změnu závislostního chování, jejichž stav nevyžaduje hospitalizaci
  • rodiče a osoby blízké lidem se závislostním problémem, osoby v krizi

ZÁSADY

Služba se řídí uvedenými zásadami:

• Bezpečné neodsuzující prostředí
  • Respekt ke klientům a jejich volbě
  • Bezpečný profesionální vztah, pod supervizním vedením
  • Aktivizace a podpora rozvoje samostatnosti klientů
  • Komplexní pohled na klienta a jeho situaci v rámci bio-psycho-socio-spirituálního modelu

KAPACITA

Okamžitá kapacita služby je, v případě individuální konzultace, jeden klient na pracovníka a maximálně tři osoby v případě práce s rodinou. V případu většího počtu osob se práci s rodinou věnují dva pracovníci.

Práva klientů a pravidla spolupráce

Pravidla spolupráce

Poskytování služeb se řídí následujícími pravidly:

• Setkání probíhá obvykle 1* týdně či dle individuální domluvy pracovníka a klienta
  • Pracovník se klientovi věnuje v předem vymezeném čase, kdy doba standardního setkání je 45 minut.
  • Pokud klient přijde pozdě, avšak do patnácti minut od původně plánovaného zahájení setkání, čas se o tuto dobu úměrně zkracuje. Setkání končí v předem plánovaném čase. Pokud klient přijde později než 15 minut po domluveném začátku setkání, pracovník již klienta nepřijme.
  • Když se klient nemůže dostavit na domluvenou schůzku, je třeba, aby se omluvil. V závislosti na vysoké úrovni spolupráce a stanovení domluvy může pracovník klienta kontaktovat, neděje se tak však automaticky.
  • Pokud se klient bez omluvy nedostaví na tři setkání, bude s ním ukončena spolupráce. Po 6-ti měsících se klient může znovu objednat.
  • Pokud by pracovník nemohl službu poskytnout v dohodnutém termínu (pracovní neschopnost), je klient co nejdříve kontaktován a je s ním domluven náhradní termín.
  • Pro poskytnutí setkání klient nesmí vykazovat takové známky intoxikace, které by mu znemožňovaly produktivní komunikaci, v opačném případě klientovi nebude služba poskytnuta.
  • Klient se vyvaruje verbální i fyzické agresi a sexuálnímu obtěžování. V opačném případě s ním bude spolupráce okamžitě ukončena. Po 6-ti měsících se znovu může do adiktologické ambulance objednat.
  • Pokud spolupráce nebude řádně ukončena, smlouva o poskytování služeb automaticky zaniká půl roku po posledním kontaktu s klientem.

Práva klientů

Klienti adiktologické ambulance mají právo na:

• rovný přístup ke službám bez ohledu na pohlaví, věk, politické přesvědčení, náboženství, právní či společenské postavení, psychický či fyzický stav, socioekonomické možnosti,
  • ohleduplnou odbornou péči prováděnou s porozuměním a kvalifikovanými pracovníky,
  • individuální přístup
  • zachování důstojnosti, respektu, bezpečí, diskrétnosti,
  • ochranu před jakoukoli formou zneužívání,
  • seznámení s filozofií, pravidly a povinnostmi v programu,
  • podání stížnosti týkající se způsobu poskytování služby bez negativních důsledků pro svoji osobu,
  • informace o nakládání s osobními údaji a na nahlížení do své dokumentace v adiktologické ambulanci,
  • respektování svých rozhodnutí pracovníky,
  • zprostředkování odborné péče a právo nabízenou péči odmítnout,
  • podílet se na chodu služby přinášením podnětů a připomínek,
  • svobodné ukončení využívání služby.

Jak si stěžovat

Jak a komu podat přání/stížnost na služby Adiktologické ambulance Jihlava (AAJ)

Podávat přání/stížnost může kdokoli, nejen uživatel služby (US) a zájemce o službu (ZoS). Přání či stížnosti se mohou týkat provozu a chodu služby, prostředí, kde je služba poskytována, jednání zaměstnanců atp., pokud přání/stížnost nesouvisí s provozem služby, tak se jimi pracovníci zařízení nezabývají.

Stěžovateli nevzniká právní nárok na to, aby na základě jeho přání/stížnosti byly provedeny určité úkony, i když se jich domáhá, nebo aby přání/stížnost byla prověřována jím stanoveným způsobem. Musí být, ale seznámen s důvody, kvůli kterým jeho přání nebylo splněno.

Způsoby podání přání/stížnosti

V AAJ lze podat přání/stížnost následujícími způsoby:

• ústně – telefonicky či osobně, např. v průběhu poskytování služeb,
  • písemně – oficiálně nebo anonymně a to dopisem, emailem, SMS, prostřednictvím sociálních sítí, vzkazem do poštovní či anonymní schránky, účastí v průzkumu spokojenosti se službou.

Přání/stížnost je projednána nejpozději do 30 dnů od jejího obdržení. O výsledku řešení je podavatel přání/stížnosti vyrozuměn, dle způsobu, kterým stížnost podal, či podle domluvy. V případě anonymního podání stížnosti, je odpověď vyvěšena u anonymní schránky na nástěnce v čekárně zařízení a také na webových stránkách, a to po dobu 30 dnů. V případě, že by tím byla ohrožena bezpečnost některého z pracovníků či klientů, přání/stížnost a výsledek řešení, nejsou zveřejňovány. V případě nejasností se podavatel přání/stížnosti může obrátit na vedoucí služby se žádostí o vysvětlení.

V případě nespokojenosti s vyřízením přání/stížnosti, má stěžovatel možnost podat proti tomuto odvolání. Odvolání podává pracovníkům AAJ, a to do 30 dnů od doručení či zveřejnění vyjádření.

Postup řešení odvolání je obdobný jako při řešení přání/stížnosti a platí pro něj stejné časové lhůty, tedy je vyřízeno do 30 dnů a podavatel je o výsledku vyrozuměn.

Podavatel se dále v případě nespokojenosti s vyřízením přání/stížnosti nebo odvoláním může obrátit na nestranné instituce, např.:

• Občanskou poradnu Jihlava, Žižkova 1683/13, 586 01 Jihlava
  • Veřejného ochránce práv, Údolní 658/39, 602 00 Brno

Stěžovatel se může obracet nejen na nestranné instituce, ale také na zástupce ředitele pro služby prevence OCHJ.

Informace o nakládání s osobními údaji

připravujeme

Naši donátoři: