Vánoce na ZASTÁVce
14. ledna 2020 Články o ZASTÁVce

Vánoce na ZASTÁVce

Blížící se příchod vánočních svátků a s nimi spojená pohodová atmosféra se nevyhnula ani prostorům v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež ZASTÁVka Telč.

V posledním předvánočním týdnu od 16. do 20. prosince proudila vánoční nálada na ZASTÁVce všemi směry. I Když se nám díky zapojení se do projektu Krabice od bot podařilo zajistit pro naše klienty 20 věcných dárků, způsobil minimálně u některých z našich klientů o poznání větší radost jiný způsob obdarování.

Přitom se na první pohled jednalo o zcela běžnou záležitost v podobě zdobení vánočního stromečku. Tradiční vánoční ozdoby šly však v tomto případě stranou. Konkrétně byly nahrazeny přáníčky od jednotlivých klientů. Prostřednictvím přáníček mohli klienti ocenit kohokoliv z řad dětí a mládeže, kteří využívají sociální službu na ZASTÁVce. Jednotlivá přáníčka obsahovala 3 základní body. V prvním z nich se uživatelé naší služby vzájemně oceňovali za to, v čem se domnívají, že jsou ostatní z nich dobří. Ve druhém bodu mohli konkrétní osobě popřát cokoliv pěkného do nového roku. V poslední části přání uvedli klienti svou přezdívku a současně přezdívku klienta, kterému bylo přání určené.

Mile nás překvapilo a velmi potěšilo, s jakým zaujetím se klienti do psaní přáníček zapojili. Následné výrazy některých z nich, kteří si na přáníčcích přečetli ocenění sebe sama, byly všeříkající. Obzvláště v dnešní době plné agrese, zloby a nenávisti, je o to více radostné zjištění, že i mezi našimi klienty, kteří jsou navíc zcela různorodí (různá rasová příslušnost, různé sociální poměry, ze kterých pocházejí…), se najdou tací, kteří si ostatních váží a dokáží je ocenit za to, jací jsou.

Věříme, že jsme díky těmto přáníčkům klientům ukázali, že svátky vánoční nejsou pouze o tom, kolik dárků dostaneme, ale o tom, abychom si uvědomili, jak jsou pro nás naši blízcí důležití, a proto bychom je za to měli alespoň čas od času oceňovat. Mít někoho, na koho se můžeme kdykoliv obrátit a spolehnout se na něj, je totiž ten největší dar ze všech darů.